“Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”.
/Hipokrates/
Pasty warzywno – orzechowe to doskonały sposób na odżywcze kanapeczki, tak na śniadanie, jak i na każdy inny posiłek.
Postaw na dobrej jakości, wartościowe posiłki! Przyrządzaj je samodzielnie, w miejsce kupowania gotowych dań i produktów przetworzonych. Pamiętaj też prostą zasadę, im mniej przetworzone produkty kupujesz, tym lepszej jakości paliwo dla twojego organizmu dostarczasz :-)
Pasta szpinakowa z dodatkiem bazylii i orzechów
Ingredientes
- 250 g szpinaku
- 50 g bazylii
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
Elaboración paso a paso
- Umyj dokładnie szpinak oraz bazylię.
- Wymocz przez kilkadziesiąt minut orzechy włoskie oraz pestki słonecznika w ciepłej wodzie. Zmień wodę 2 - 3 razy.
- Wymieszaj wszystkie składniki w wyższym naczyniu i zblęduj.
- Tak przygotowaną pastę możesz nakładać na chleb.
Pędząc przez życie często zapominamy o tym, że jedzenie to jedno z najważniejszych jego aspektów. To, co i jak jemy, bezpośrednio wpływa tak na nasze zdrowie fizyczne, jak i na nasze samopoczucie, czyli szeroko ujmując oddziaływuje na naszą psychikę. Warto zatem zatrzymać się na chwilę i nad tematem jedzenia zastanowić. Warto zadać sobie kilka pytań, w tym czy odżywiam się zdrowo, czy wiem w ogóle co to znaczy odżywiać się zdrowo? Czy kupuję produkty nieprzetworzone, czy raczej korzystam z gotowych, mocno przetworzonych? Czy moja dieta jest zbilansowana? Wreszcie, co dokładnie może się wydarzyć z moim zdrowiem fizycznym i psychicznym, jeżeli nie będę się zdrowo odżywiać?
Dbaj o jakość paliwa, którego dostarczasz organizmowi! Codziennie dostarczaj mu to, co najlepsze!