Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sałatka, która doda sił i energii.

«CzÅ‚owie nie żyje aby jadÅ‚, ale je, aby żyć.»

/Sokrates/

Niektórzy stronią od śniadań. Tymczasem z tego posiłku nie warto rezygnować. Wprowadzenie regularnych śniadań do grafiku dnia, to bardzo korzystny i zdrowy nawyk żywieniowy. Wszak od tego, jak zaczniesz poranek, zależeć będzie jakość całego dnia. A jak owo śniadanie uczynić pożywnym?

Polecamy solidną porcję jak najmniej przetworzonych produktów, w tym przede wszystkim warzyw. Głównym, choć rzecz jasna nie jedynym, bohaterem energetycznego śniadania warto uczynić kilkuskładnikową sałatkę.

Dawka warzyw na każdy posiłek, jest moc!

Kolorowo i smacznie. Tak warto zaczynać każdy dzionek!

  • 2 garÅ›ci rukoli
  • 2 garÅ›ci pokrojonej saÅ‚aty (najlepiej dwóch rodzajów)
  • 1 garść mieszanki orzechów laskowych i wÅ‚oskich oraz orzechów nerkowca
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ awokado
  • kilka rzodkiewek
  • odrobina szczypiorku
  • szczypta ziół do smaku, typu bazylia, lubczyk, ostra lub sÅ‚odka papryka, natka pietruszki
  • 2 – 3 Å‚yżki stoÅ‚owe oliwy z oliwek
  • kilka kropel soku z cytryny w miejsce soli
  • odrobina sezamu, do posypania po wierzchu
  1. Przed połączeniem produktów przygotowanych na sałatkę, wymocz warzywa w zimnej wodzie z dodatkiem soli, przez około 30 minut.

  2. W tym samym czasie wymocz także w ciepÅ‚ej wodzie, przez co najmniej kilkadziesiÄ…t minut, orzechy. WodÄ™ wymieniaj 2 – 3 razy.

  3. Osuszone z wody składniki połącz, następnie dodaj zioła, oliwę z oliwek, sok z cytryny, a na koniec całość posyp odrobiną sezamu.

  4. Do sałatki możesz dodać kromkę chleba pełnoziarnistego samego, lub też z pastą warzywną, jak też dodatkowo na przykład plasterek słodkiego ziemniaka, łyżkę czy dwie komosy ryżowej.

Śniadanie, Sałatka
śniadanie, energia, sałatka

 

2 Comments

Leave a comment