“Człowie nie żyje aby jadł, ale je, aby żyć.”
/Sokrates/
Niektórzy stronią od śniadań. Tymczasem z tego posiłku nie warto rezygnować. Wprowadzenie regularnych śniadań do grafiku dnia, to bardzo korzystny i zdrowy nawyk żywieniowy. Wszak od tego, jak zaczniesz poranek, zależeć będzie jakość całego dnia. A jak owo śniadanie uczynić pożywnym?
Polecamy solidną porcję jak najmniej przetworzonych produktów, w tym przede wszystkim warzyw. Głównym, choć rzecz jasna nie jedynym, bohaterem energetycznego śniadania warto uczynić kilkuskładnikową sałatkę.
Dawka warzyw na każdy posiłek, jest moc!
Kolorowo i smacznie. Tak warto zaczynać każdy dzionek!
Ingredientes
- 2 garści rukoli
- 2 garści pokrojonej sałaty (najlepiej dwóch rodzajów)
- 1 garść mieszanki orzechów laskowych i włoskich oraz orzechów nerkowca
- ½ czerwonej papryki
- ½ awokado
- kilka rzodkiewek
- odrobina szczypiorku
- szczypta ziół do smaku, typu bazylia, lubczyk, ostra lub słodka papryka, natka pietruszki
- 2 - 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- kilka kropel soku z cytryny w miejsce soli
- odrobina sezamu, do posypania po wierzchu
Elaboración paso a paso
- Przed połączeniem produktów przygotowanych na sałatkę, wymocz warzywa w zimnej wodzie z dodatkiem soli, przez około 30 minut.
- W tym samym czasie wymocz także w ciepłej wodzie, przez co najmniej kilkadziesiąt minut, orzechy. Wodę wymieniaj 2 - 3 razy.
- Osuszone z wody składniki połącz, następnie dodaj zioła, oliwę z oliwek, sok z cytryny, a na koniec całość posyp odrobiną sezamu.
- Do sałatki możesz dodać kromkę chleba pełnoziarnistego samego, lub też z pastą warzywną, jak też dodatkowo na przykład plasterek słodkiego ziemniaka, łyżkę czy dwie komosy ryżowej.
2 Comments
Ula
Wypróbowane :) mega sałatka :)
splapzycie
Cieszymy się bardzo, że przepis się przydał.
Dziękujemy za podzielenie się opinią.
Serdeczności